Tt-stuudio V lennu lõpuetendus
"Kaunitar nõiutud lossis"
17-20. aprill 2024 Kärdla Kultuurikeskuses

 

 

 

20200325 121858

tunniplaan

Kutsu meid esinema

Sa oled siin: PealehtReisidInfoUudisedTibid Istanbulis

Tibid Istanbulis

 

11.-18. juuli 2010 toimus Euroopa kultuuripealinnas Istanbulis rahvusvaheline noorte festival „European Capital of Culture Istanbul of the World Cultures&Youth“. Festivalil osalesid noored 26 riigist, sealhulgas oli esindatud Eesti, Tatarimaa, Süüria, Pakistan, Iraak, Jeemen, Norra, Jakuutia, Venemaa, Ungari, Maroko, Türgi, Tadžikistan, Kreeka jne. Eesti delegatsioon koosnes kahest kollektiivist: Tibi Tiina Tantsutrupp, kes esindas moderntantsu ja Jõhvi rahvatantsurühm „Jõhvikad“, kes esindasid folkloori.

 

9. juuli hommikul asuti Hiiumaalt teele Riia poole, kust startis lend Istanbuli. Õhtuhämaruses lennukist välja astudes, võttis Istanbul meid vastu vihmasena kuid soojana. Meie käsutusse anti festivali ajaks buss, mis sõidutas meid hotelli „Kaya“ kesklinna vahetus läheduses Istanbuli Euroopa poolel. Terve seitsemekorruseline hotell oli festivalil osalejate päralt, kus ka toitlustati päevas kaks korda, hommikul ja õhtul. Lõunasöök anti kaasa pajukina festivalipaigas. Hotellitoa aknast avanes kaunis vaade õhtusele Istanbulile, kus mošeed uhkelt oma minarettidel üle linna valvasid. Päevavalguses vaadatuna lisandusid mošeedele veel hiiglaslikud Türgi lipud, mis katusterägastiku üle uhkelt lehvisid. Tähelepanu äratas viis kora päeva jooksul üle linna kaikuv kutse palvusele.

 

Kuna festival algas ametlikult alles 11. juulil ja eestlased olid ühes esimesed, kes kohale jõudsid, siis oli esimene päev meil täiesti vaba, mille sisustasime vaatamisväärsustega tutvudes. Külastasime kuulsat kuue minaretiga Sinist mošeed ja tema vastas ilutsevat Hagia Sophiat. Tõeline elamus oli sooritada sisseoste Suurel Turul, kus kilomeetrite viisi kirevaid müügilette ja hordide kaupa pealetükkivaid meesmüüjaid, kes iga hinna eest oma kaubast lahti soovisid saada. Kuna kontserdite proovid olid ennelõunal ja kontserdid algasid alles 20:30, siis jäi meil päeval aega lonkida linnatänavatel ja külastada suursugust Topkapi paleed, ajaloolist maaalust veeresrvuaari ja Mini Türgit, kus Türgi peamised vaatamisväärsused on vähendatud 25 000 korda. Suurepärase elamuse pakkus laevasõit Bosporuse väinal. Kaldaäärsed uhked villad, lukshotellid, marmorist Dolmbahce palee, Euroopa kindlus ja loomulikult Bosporuse sild, mis ühendab Euroopat ja Aasiat. Soe Marmara mere tuul ja kuum päike. Võrratu nauding.

Kõige selle ilu kõrval jäi Isatnbul meelde ka lärmaka ja räpase linnana, kus jalakäiast ei hoolita ja ülevoolav naeratus ja tähelepanu meesterahvaste poolt mitmelgi korral päris ebameeldivaks kujunes.

 

Eelpool mainitu oli kõik boonuseks sellele, et oli võimalus osaleda suurel rahvusvahelisel festivalil. Päevad algasid hommikusöögiga kella 7-9. Seejärel sõideti festivali paika, milleks oli Uus-Istanbuli peaväljak Taksim. Kui proov tehtud ja lõunasöögipakike kätte saadud, oli vaba aeg, mida oli sageli vaja ka puhkamiseks, sest õues valitsev lämbe kuumus ja hilja lõppevad päevad, nõudsid oma osa. Õhtusöök oli tavaliselt kell 18-20. Väljasõit esinemispaika 20:30. Kontserdid lõppesid kesköö paiku, mis tähendas, et hotelli õnnestus jõuda alles pärast südaööd. Igal kollektiivil oli esinemisvõimalusi kolm: 3, 5 ja 7 minutilise programmiga. Avapäeva tähtsündmuseks oli rongkäik, mis algas kell 20 ja millele järgnes avakontsert. Eestlastest astus seal üles Jõhvi rahvatantsurühm. Kuna kollektiive oli nii palju, siis oli need jaotatud A- ja B-grupiks. Eestlased olid kõik B-grupis. Ühel õhtul oli kontsert, kus kogu B-grupp esitas oma 5-minutilise programmi. Järgmisel õhtul oli A-grupi kord ja siis jälle B-grupp jne. Nii olid kõik õhtud täidetud tantsuga. Kui ei pidanud ise laval olema, siis sai jälgida teiste esinemist. Kõige eksootilisemad esinejad olid Angoolast, kelle etteasted olid kõik väga omanäolised ja erinesid teistest kogu oma olemuselt, see oli kui ehe hõimutants trummide saatel. Suurepärase tehnikaga paistsid silma venelased ja tatarlased. Väga jõuliste ja vaatemänguliste numbritega esinesid Jeemeni noored, kes said vaieldamatult minu isiklikeks lemmikuteks.

Tibi Tiina Tantsutrupil oli au üles astuda kogu festivali lõpetaval galakontserdil, kuhu valiti välja kõigest 7 külaliskollektiivi.

 

Ja oligi märkamatult 10 päeva läbi saamas. Kuum Istanbul oli pakkunud erinevaid emotsioone ja elamusi. Kahtlemata kaunis linn, mis pakub kultuuri- ja ajaloohuvilisele väga palju. Soe vastuvõtt, hea söök, korralik hotell, suurepärane kultuuriprogramm, mille õnnestumisele oli au kaasa aidata, mida veel tahta. Siiski, enne veel kui Istanbulist lahkusime, õnnestus ära käia ka Aasias. Viimasel festivalipäeval peale galakontserdi proovi, istusime bussi ja sõitsime üle Bosporuse silla Istanbuli Aasia poolele, mis üllatas oma puhtuse, elegantsi ja rahulikkusega. Vahepeatuse tegime Marmara mere ääres väikeses rannas, et end kuumas päevas soojas merevees enne festivali lõpuakordi väheke jahutada.

 

Reisilt sai kaasa toodud uus kogemus ja toredad elamused. Tibi Tiina Tantsutrupp tahab tänu öelda edasi neile, kes reisi õnnestumisele vähemal või suuremal määral kaasa aitasid: Käina Vallavalitsus, Hiiumaa Kultuurkapitali Ekspertgrupp, Kassari Haridusselts, Toomas Türnpuu, M&P Nurst, Hiiu Pagar, Kärdla Linnavalitsus ja If Kindlustus.

 

Tiina Kaev

Tt-stuudio õpetaja

 

Viska pilk reisiblogile! 

Vaata pilte! 

EENeti logo      


 
SUSSID! SUSSID!
 
Oleme stuudios  edukalt propageerinud säästlikkuse printsiipi -  SUSSID TEISELE RINGILE. See on väga hästi vastu võetud. Kui Sul on kodus seismas väikeseks jäänud sussid, mida ise enam ei vaja, siis võid tuua need õpetaja Tiina sussikotti, sest kellelgi teisel võib neid vaja minna! Kui sul endal on susse vaja, siis küsi julgelt võimalust sussikotti piiluda, ehk on seal just midagi sinu jaoks! 

eas-sisemin logod-valgel2x1 ver4 hkk leadereesti eu leader hor rgb small kultuurkapital small    ERK

Free business joomla templates